Bernagie

Bernagie - Komkommerkruid - Borage

Mijn eerste kennismaking met dit kruid was een zeer smakelijke: Han had uit zijn moestuin van allerlei blad geplukt voor de salade die Margriet voor ons bereidde. De Bernagie viel tussen de slablaadjes op door de kleur en harigheid van haar blad en de verrassende smaak. Omdat ik graag wil weten en bekijken en Han graag vertelt, leerde ik zo het komkommerkuid kennen. Bij ons vertrek kregen we een exemplaar mee om in onze tuin te planten.

Dit blog staat met haar vernoeming naar deze Bernagie voor mij niet alleen in verband met lekker eten met een bijdrage uit eigen tuin maar juist ook met een tuin die nooit zo rijk en bloeiend zou zijn geweest zonder inbreng en hulp van anderen: de jasmijn van Marije, Marieke en de sla- en tomatenplantjes, Krista, Barbara, Han en Margriet, Jan, die het snoeiwerk doet en vele bloembollen doneerde en natuurlijk Ruud. Hij begon met mijn plekje te betegelen om in de zon te kunnen zitten, heeft onze appel- en vijgenboom geplant en is met zijn vele foto's van de tuin de eigenlijke inspiratiebron van dit blog.

Toen ik in elke beschrijving van de Bernagie die ik tegenkwam het gezegde las: Ego Borago gaudia semper ago (Ik Bernagie, breng altijd moed) en dat zij al vanaf de romeinse tijd gebruikt wordt om "op te beuren en de geest blij te maken" stond de titel van dit blog vast.

Karin
22 maart 2010

John Gerard. The Herball or Generall Historie of Plantes (1597) Borage: p. 652-4.
Han en Margriet - Aux deux coins Ronds